Apartman daireleri için her iki tip kombide uygundur.Yoğuşmalı kombiler ile daha fazla yakıt tasarrufu yapılacağı unutulmamalıdır. Normal bir apartman dairesi için 20-24 kW bir konvansiyonel veya yoğuşmalı kombi seçileblir.
Hermetik kombi yanma havasını dışarıdan alan fanlı cihazlardır. Yaygınlıkla konvansiyonel kombiler hermetik olarak isimlendirilse de hem yoğuşmalı hem konv. Kombiler hermetik baca sistemine sahip olabilir. Konvansiyonel kombiler doğalgazı yakar ve dışarı atarlar yoğuşma enerjisinden faydalanmazlar. Ama yeni nesil konvansiyonel kombilerde modülasyonlu fan,oda sıcaklığına göre kontrol vb. özellikler ile verimli hale getirilir. Yoğuşmalı kombiler konvansiyonel kombilere göre ortalama %10-11 daha verimlidir. Pratikte %30’lara varan tasarruf sağlanabilir.
Ailenin kalabalıklığından ziyade evin ısı kaybı yani büyüklüğü, yönü duvar yapısı, yüksekliği vb özellikleri önemlidir. Kullanım suyu kapasitesi belirlemede banyo sayısı ve aynı anda kullanılma olasılığı dikkate alınır. Cihazdan dakikada alınması istenen su miktarı ne kadar çoksa yani aynı anda ne kadar fazla musluk açık olacaksa kombinin kapasitesi de o kadar büyük olmalıdır.
Üretici firmanın yetkili servis sayısı, yaygınlığı, servislerin yetkinliği, yedek parça bulunabilirliği önemlidir. Çağrı merkezi üzerinden sürekli destek ve çözüm almak da önemlidir.
Doğalgaz tasarrufu yapmak için öncelikli kriter binanın ısı kaybının az olmasıdır. Isı kaybını önlemenin yöntemi ise iyi izolasyondur. Yüksek verimli bir cihaz almak ve önce yalıtım yaptırmak en ideal koşuldur.
Yoğuşmalı cihazları kullanmak konvansiyonel cihazlara göre daha fazla yakıt tasarrufu yapılmasını sağlar. Bu durumda cihazı düşük sıcaklıklarla işletmek cihaz verimini yükseltecektir.
Diğer önemli bir etken termostat kullanımıdır. Termostat kullanımı yalnızca gereken kadar enerji üretimini sağlar. Oda termostatı kullanımı ayarlanan oda sıcaklığına yaklaşıldığında cihazın kapasitesini kısarak modülasyon yapmasını sağlar bu da cihazın dur-kalk yapma sayısını azaltır ve yakıt tüketimini azaltır.
Dış hava termostatı ile çalışma durumunda ise dış hava sıcaklığına göre cihazın çıkış suyu sıcaklığı termostat tarafından bir eğri vasıtası ile belirlenir ve soğuk havalarda daha yüksek sıcaklıkta su, ılık havalarda ise daha düşük çıkış suyu sıcaklığı üretimi sağlanır. Bu da gereken kadar enerji üretimi demektir.
Tesisatın yoğuşmalı kombi kullanımında düşük sıcaklıklarla çalışmaya uygun olması sistem verimini yükseltir.
Boru çapları ve radyatörler doğru seçilmeli bu sayede ısı transferi en verimli ve kayıpsız şekilde gerçekleşebilir. Bu yapılmazsa her odanın istediği şekilde ısınması sağlanamayabilir. Yani bazı odalar istenenden daha fazla bazıları daha az ısınabilir.
Dış havaya bağlı veya oda sıcaklığına bağlı işletim yapan termostat kullanarak istenen oda sıcaklığına ulaşmak için gereken çıkış suyu sıcaklığı otomatik olarak ayarlanır ve uygun çıkış suyu sıcaklığı ile çalışmak ekonomi sağlar.
Zaman programı yapmak, evde bulunulmadığı zamanlarda belli bir sıcaklıkta ayarda tutmak ekonomi yapılmasını sağlar.
Termostatik radyatör vanası kullanımı.
Sobanın ilk yatırım maliyeti kombili sisteme göre daha az olsa da kullanım suyu ısıtmak için ilave bir cihaz kullanımı gerekecektir.
Sıcak kullanım suyu üretiminde doğalgaz kullanımı, elektrik ve LPG’den daha ekonomik bir yöntemdir.
Soba sadece bulunduğu mahali ısıtacağından konforlu bir ısıtma yöntemi değildir. Isının dağıtılması açısından her odada bulunan radyatörler daha konforlu bir yöntemdir.
Apartmanlarda merkezi sistemler izolasyonlu binalarda ve maliyet paylaşımının doğru yapıldığı durumlarda uygun bir yöntemdir. Her daire istediği sıcaklığa tek bir merkezden ısıtılabilir ve paylaşım adaletli yapılabilir.
Kombi kullanımı özellikle daireler arasında izolasyon bulunmadığında ısı kaçışı artacağından kullanıcılara daha maliyetli bir yöntem olabilir.
Merkezi sistem bazı kazanlarda gerekenden daha fazla enerji üretimi gerçekleşebilir. Burada sistemin modülasyon aralığının geniş olması ve kumanda sisteminin gelişmiş olması önemlidir.
Kullanım suyu açısından kombi daha ekonomiktir.
Tesisatta hava olabilir bu durumda radyatörlerden hava alınması sorunu çözer.
Sirkülasyon problemi olabilir, boru tesisatı doğru yapılmamış olabilir bu durumda özellikle kombiye yakın radyatörler çok ısınır, uzak olanlara sıcak su gitmeyeceğinden az ısınma olur, bu durumda bir ısıtma tesisatçısının sorunu çözmesi gerekir. Mutlaka tesisat yapıldıktan sonra radyatörlerin ayar musluklarından debi ayarı yapılmalıdır.
Bunu kombinin üzerindeki alev ışığının yanıp yanmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sürekli yanıp sönen ışık buna işaret eder. Kombide sirkülasyon gerçekleşmiyor olabilir. Sirkülasyon bozukluğu pompanın bozulması ya da bloke olmasından kaynaklanabilir.
Min kapasite.
Kombilerde gaz, gaz armatürü tarafından sağlanır, yanma için gerekli hava fan tarafından sağlanır ve yanma odasında yakıt hava karışımı bulunur. Ateşleme elektrodları yakıt hava karışımını ateşleyerek yanma sağlar. Yanma odasına gaz girişi olurken iyonizasyon elektrodu ateşlemeyi denetler, ateşleme gerçekleşmiyor ise daha fazla gaz girişi kumanda panelinden durdurur. Elektrodlarda oluşan herhangi bir problem cihaz ekranında hata kodu olarak gösterilir.
Elektrodlarda bir problem yok ise sorun gaz vanasından kaynaklanıyor olabilir.
Isı yalıtımı olmaması binanın ısı kaybının fazla olmasına neden olur çünkü duvarlardan ve camlardan sürekli ısı kaçışı gerçekleşir. Duvar ne kadar ısı geçirme kabiliyeti düşük malzemelerden oluşuyorsa o kadar az ısı geçirir. Kombiyi sürekli yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Oda termostatı kullanımında benzer şekilde mümkün olduğunca düşük oda sıcaklıklarını ayarlamak yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Kombi kullanılan binalarda katlar ve daireler arasında da ısı geçişi/kaybı olacağından boş olan ya da kombisi düşük sıcaklıklarda çalışan ya da çalışmayan dairelere ısı kaybı yaşanacaktır.
Isı pompası aslında doğada mevcut olan, ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjiyi, sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlar. Doğal enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Isı pompası basit olarak, dışarıdaki havanın içinde mevcut olan düşük sıcaklıktaki ısı enerjisini emen, sonrasında bu ısı enerjisinin sıcaklığını yükselterek ısıtılması istenen iç ortama taşıyan ve sadece bu taşıma işlemi için elektrik kullanan ısıtma cihazıdır. Yani elektrik ortamı ısıtmak için kullanılmaz, dışarıdaki ısıyı emmek ve içeriye taşımak için kullanılır. Elde edilen ısının iç ortamda dağıtılması işlemi ise en kolay su kullanılarak yapılır. Yani kombide olduğu gibi önce suyu ısıtırsınız, sonra bu sıcak suyu ısıtılması istenen yere pompalar oradaki radyatörlerin içinden geçirirsiniz ve odayı ısıtırsınız. Isı pompası da ısıyı dağıtmak için su kullanır. Yani dışarıdaki havadan emdiği ısıyı suya yükler ve sonra da bu sıcak suyu ısıtılacak ortamda bulunan tesisat ve radyatörlerin içinde dolaştırır.
Isı pompası çalışma şekli gereği, dışarıdaki havadan ısıyı emebilmek için dış mekânda bulunması gereken bir dış ünite ve sonrasında ısıtılmış suyu içerideki tesisatta dolaştıracak pompayı da ihtiva eden bir iç üniteden oluşur. İstenirse bu sisteme sıcak kullanım suyu hazırlamak için bir boyler (yani bir sıcak su kazanı) de eklenebilir.
Isı pompasının bir avantajı da ters çalıştırılabilmesi, diğer bir deyişle iç mekândan emdiği ısıyı dış ortama taşıyabilmesi, dolayısıyla evin içini soğutabilmesidir. Yani yazın da evinizi soğutabilirsiniz. Ancak bunun için ev içindeki tesisatın soğuk su taşıyabilecek şekilde tasarlanmış ve izole edilmiş olması gerekir. Zira izole edilmemiş soğuk yüzeylerin üzerinde havanın içindeki rutubet yoğuşur ve bulundukları yerin ıslanmasına sebep olur. Sonuç olarak hem ısıtma hem de soğutma yapılacaksa iç tesisatta sadece radyatör veya yerden ısıtma boruları kullanılamaz. Bunların yerine veya bunların yanı sıra, birlikte de olabilirler, fancoil denen yazın soğutma yaparken yoğuşacak suyu atabilecek bir gider bağlantısı olan hem ısıtma hem de soğutmaya uygun elemanlar kullanılmalıdır. Ve tesisat borularının izolasyonlu olması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var…
Isı pompası bireysel, müstakil bir ısıtma/soğutma sistemidir. Dolayısıyla sadece ayrı, bağımsız tesisatı olan apartman dairelerinde, villa gibi müstakil evlerde ve işyerlerinde kullanılabilir.
Isı pompaları yakıt olarak doğada havanın içinde bulunan ısıyı ve bu ısıyı transfer etmek için de, diğer bir deyişle pompalamak için ise elektriği kullanır. Isı pompaları dış ortamdaki havadan emip içeriye taşıdığı her dört birim ısı enerjisi için bir birim de elektrik enerjisi harcar. Yani 1kW elektrik çeken bir ısı pompası 4 kW ‘lık bir ısıtma veya soğutma sağlar. Diğer bir deyişle bir koyup dört alıyoruz. Bu sebeple işletmeleri çok ekonomiktir. Bugün itibarıyla doğalgazın mevcut olmadığı her yerde en ekonomik ısıtma ve soğutma sistemi ısı pompası sistemidir. Tek olumsuz yanı kurulum maliyetinin daha pahalı oluşudur. Türkiye’nin batı kıyı bölgelerinde doğalgaz olmayan bir yerde en ucuz alternatif olarak katı yakıtlı (yani odun, kömürlü) kat kaloriferi ile split klimalardan oluşan bir sistemi ısı pompası ile kıyaslarsak, ilk yatırım maliyetindeki fark kendini yaklaşık 3 senede amorti etmektedir. Isı pompaları kullanım ömrü ortalama 15 sene olacak şekilde tasarlanmıştır. Yani ilk başta fazladan ödeyeceğiniz kurulum maliyeti yapılan tasarrufla yaklaşık üç senede geri ödenmekte, daha sonrası ise kar olarak gözükmektedir.
Buderus Logatherm ısı pompası iç ünite, dış ünite ve sıcak su boylerinden oluşan komple bir sistemdir. Isıtmada iç ünite olarak yerden ısıtma, radyatör veya fan coil cihazları, soğutmada ise sadece fancoil cihazları ile birlikte kullanılmaktadır.
Comfort serisi, 8-11-14-16kW olmak üzere dört farklı kapasiteden oluşmaktadır. Sistem ısıtma konumunda tesisat suyunu 55°C’ye kadar ısıtabilmekte, soğutma modunda ise 5°C‘ye kadar soğutabilmektedir. Isıtmada -20°C dış hava sıcaklığına kadar, soğutmada ise +46°C dış hava sıcaklığına kadar sorunsuz çalışabilmektedir.
Su tesisatı tarafında ihtiyaç olan tüm elemanlar (sirkülasyon pompası, kapalı genleşme tankı, pürjör, takviye ısıtıcı, filtre gibi) iç ünite içerisine dahil edilmiştir. İç ünite bileşenlerinin tümü yoğuşmaya karşı kauçuk izolasyon malzemesi ile izole edilmiştir. Bu uzun ömrün garantisidir.
Buderus Logatherm ısı pompalarının en büyük özelliklerinden biri de kumanda panelinin Türkçe olması ve çok kolay ayarlanabilmesidir. İstenirse oda sıcaklığına göre ayarlama yapan opsiyonel oda termostadı da sisteme bağlanabilmektedir.
Sıcak kullanım suyu ihtiyacını da çözen sistemde, ihtiyaca göre 200L veya 300L olmak üzere iki farklı hacimde sıcak su boyleri kullanılabilmektedir.
Logatherm ’in Hybrid modeli ise ısı pompasının bağlandığı yerde halihazırda bir ısıtma sistemi varsa, mevcut eski ısıtma sistemiyle eş zamanlı çalışabilmesini sağlayan ek bağlantı ve kontrol imkanları sunan modeldir.